O deťoch

Filiálna terapia

Nové kurzy pre rodičov – Filiálnej terapie v Trnave od januára 2025.

Ak máte záujem o filiálnu terapiu v Trnave alebo v Senci napíšte mi na silvia@odetoch.sk a rezervujem vám miesto v skupine.

Kurz pre rodičov – filiálna terapia je praktický tréningový program pre rodičov. Umožní vám lepšie spoznať seba a svoje dieťa, a tým prehĺbiť váš vzájomný vzťah cez špeciálne hrové stretnutia u vás doma.

Vy, rodičia navštevujte raz týždenne skupinu v rámci Kurzu pre rodičov – filiálna terapia. Na týchto stretnutiach si osvojujete a natrénujete nové komunikačné zručnosti. Nové zručnosti aplikujete doma na špeciálnych hrových stretnutiach so svojím dieťaťom raz týždenne 30 minút.

Vďaka osvojeným zručnostiam a sile špeciálneho času budete oporou pre svoje deti v náročných životných obdobiach (akými sú napríklad narodenie súrodenca, nástup do materskej školy a adaptácia v nej, obdobie vzdoru a záchvaty hnevu, rôzne nečakané hrozby nahlásenie bomby v školách, pandémia, záplavy, zmena školy, strata blízkych, školské problémy).

Naučíte svoje deti prekonávať ťažké obdobia a podporíte ich sebadôveru. Dokážete ľahšie zvládať ťažké výchovné situácie (vzdorovitosť, odmietanie spolupráce, konflikty, boj o moc, nesamostatnosť a iné). Budete lepšie rozumieť správaniu, pocitom a potrebám svojich detí.

Od kurzu som očakávala, že mi pomôže pochopiť, prečo sa moje dieťa správa ako sa správa. Na kurze som pochopila hlavne seba a to, že dieťa je zrkadlom rodiča. Najviac ma posunulo pochopenie celého procesu, ako správne komunikovať, ako sa naučiť byť trpezlivý. Kurz odporúčam ďalej a moja dcéra robí reklamu v škôlke :D. Petra, mama 1 dcérky, Večerný kurz pre rodičov 2019

  • Viete si predstaviť, že by ste sa dokázali na vášho syna alebo vašu dcéru empatickejšie naladiť?
  • Viete si predstaviť, že vaše dieťa prestane s vami bojovať?
  • Viete si predstaviť, že bude ochotnejšie plniť každodenné rutiny a bude s vami spolupracovať pričom nestratí vlastnú osobnosť?
  • Viete si predstaviť, že vaše dieťa sa vám cez hru zdôverí so svojimi trápeniami a vy mu budete vedieť poskytnúť podporu?
  • Viete si predstaviť, že sa budete zameriavať na silné stránky vášho dieťaťa a takto budovať jeho sebadôveru?

Ak vás už nebaví opakovať vášmu dieťaťu všetko stokrát, ak máte pocit, že trávite s ním málo času alebo sa neviete na seba vzájomne naladiť, alebo prežívate náročnejšie obdobie života alebo sa chcete naučiť hrať sa so svojím dieťaťom, tak tento 10- týždňový zážitkový kurz, ktorý ukáže iný pohľad na výchovu a bytie s deťmi, je práve pre vás. V jednej skupine je maximálne 6 rodičov.

Kurz vám pomôže vrátiť riadenie výchovy do vašich rúk, prehĺbiť vzťah s vaším dieťaťom a posilniť jeho sebadôveru, zvládať určovanie hraníc a pravidiel a okrem toho budete zvládať aj emócie vašich detí.

Počas kurzu intenzívne pracujete pod vedením lektorky. Máte podporu skupiny. V skupine je dôvernosť informácií samozrejmosťou. Pracujete s vaším synom alebo dcérou u vás doma raz týždenne 30 minút. Osvojenú filozofiu, princípy a nástroje môžete používať počas celého detstva vášho potomka. Po ukončení kurzu môžete začať pracovať aj s vašimi ďalšími deťmi. Získate väčšiu istotu a dôveru vo svoje rodičovské zručnosti a posilníte svoje silné stránky.

Naučíte svoje deti dôverovať svojim schopnostiam, hľadať riešenia, byť samostatní. Budú vedieť si poradiť so svojimi silnými pocitmi a ľahšie sa vyrovnať s náročnejšími životnými situáciami či obdobiami.

Od kurzu som očakávala, že sa zlepší vzťah s mojim dieťaťom, lepšie sa naladím na jeho pocity. Moje očakávania sa naplnili. Naučila som sa nové zručnosti, ktoré už aplikujem aj v reálnom živote mimo polhodinky a fungujú fantasticky. Silvia vie krásne a pútavo povedať a vysvetliť ako a prečo niečo robiť. Vidím výsledok kurzu na mojich deťoch a vidí to aj môj manžel. Kurz jednoznačne odporúčam kamarátkam.” Slávka, mama 2 detí, Večerný kurz pre rodičov 2019

  • Zmení sa váš pohľad na vaše dieťa, budete ho vnímať pozitívnejšie, zlepší sa alebo sa posilní váš vzťah.
  • Budete sa cítiť ako kompetentný rodič, ktorý dokáže riešiť aj náročné situácie.
  • Osvojíte si poznatky zo psychológie detí, ktoré vám umožnia byť empatickejším.
  • Budete vedieť lepšie zvládať obdobie vzdoru.
  • Pripravíte sa na pubertu.
  • Budete vedieť ako pomôcť vašim deťom, keď sú frustrované, nahnevané, osamelé, keď majú nejaké ťažkosti v škôlke, v škole alebo v rodine.
  • Budete pokojnejší a sebaistejší rodič.
  • Budete presne vedieť, koľko času tráviť s vaším dieťaťom, aby psychický vývin prebiehal zdravo.
  • Nebudete mať výčitky, keď niečo urobíte vo výchove zle.
  • Budete pokojnejšie riešiť náročnejšie výchovné situácie.

Počas jednorázových konzultácií alebo poradenstva síce získate náhľad na svoju situáciu a preberieme možnosti riešenia týchto situácií, no v reálnom živote sa môžete stretávať s prekážkami, s chýbajúcou alebo nedostatočnou podporou partnera/partnerky, čo môže viesť k frustrácii z neúspechu a ďalšieho zlyhania.

Kurz rodičovských zručností – filiálna terapia vás počas 10 týždňov bude podporovať v osobe lektorky a ostatných účastníkov/účastníčok. Dokonca si môžete nadviazať priateľské vzťahy s podobne rozmýšľajúcimi rodičmi.

Čítajte ďalej, ak

  • chcete poskytnúť väčšiu psychickú oporu svojim deťom v náročných obdobiach,
  • máte pocit, že sa nedokážete dostatočne naladiť na svoju dcéru alebo svojho syna nech robíte čokoľvek,
  • skúšali ste už všetko – a nič nefunguje, neviete ako ďalej, máte príliš veľa informácií a neviete, čím sa riadiť,
  • ste frustrovaní a máte pocit, že ste zlá mama (zlý otec),
  • máte pocit, že sa od svojho syna alebo od svojej dcéry vzďaľujete a nerozumiete si tak ako predtým, alebo ako si predstavujete, že by ste si mohli rozumieť,
  • vaše dieťatko nastúpilo do škôlky alebo do školy a ťažšie sa adaptuje,
  • vaše dieťatko nerozpráva alebo mu ťažko rozumieť, pocikáva sa, odmieta jedlo, je permanentne mrzuté, podráždené alebo nahnevané,
  • ste si všimli väčšie zmeny v nálade alebo správaní svojho syna alebo svojej dcéry za posledné mesiace,
  • hľadáte cestu, ako si byť bližší so svojimi deťmi ešte viac,
  • sa narodil súrodenec, alebo čakáte bábätko a chcete sa vyvarovať ťažkostiam,
  • je vaše dieťa „neposlušné“, bije sa, sú na neho sťažnosti,
  • hľadáte možnosti ako zvládať náročné situácie inak ako vaši rodičia, alebo lepšie ako ich zvládate teraz.
  • Ako byť viac empatický a prečo ľútosť deťom nepomáha?
  • Ako môže stopercentná pozornosť zlepšiť vzťah a správanie dieťaťa? Čo to znamená 100%-ná pozornosť?
  • O čom sú hrové stretnutia? Prečo je hra taká účinná?
  • Ako a prečo nastoliť hranice a ako byť dôsledný?
  • Čo robiť, keď zadávanie hraníc nefunguje?
  • Chyby sú prirodzenou súčasťou života. Ako to naučiť svoje deti?
  • Samostatnosť detí – prečo a ako na to?
  • Prečo nechváliť a čo namiesto toho?
  • Ako netrestať a čo namiesto trestov?
  • Čo robiť, keď zadávanie hraníc “nefunguje”?
  • Prečo sa nebáť pocitov dieťaťa? Ako ho naučiť vyrovnať sa s nimi?
  • Sila neverbálnej komunikácie a ticha.

Priestor je vždy aj pre vaše otázky.

“Na kurz som sa prihlásila, lebo som chcela zlepšiť vzťah so synom, komunikáciu s ním, zlepšiť jeho reč a spracovať vzdor. Teraz lepšie chápem synove pocity. Polhodinky nás posúvajú dopredu. Najviac oceňujem zručnosti stopovania, pomenovania pocitov a povzbudzujúce výroky. Myslím si, že tento kurz by mal absolvovať každý rodič, aby lepšie pochopil svoje dieťa”.
Barbora, mama 1 syna, Bratislava, Večerný kurz pre rodičov 2021

Od 2017 do marca 2022 som organizovala 22 Kurzov pre rodičov: filiálna terapia v Bratislave a v Trnave. Kurz pre rodičov: filiálna terapia absolvoval 77 rodičov.

Cez Kurz pre rodičov – filiálna terapia pomôžete svojim deťom zvládať náročné obdobia, prehĺbi sa dôvera vo vašom vzťahu a budete lepšie rozumieť detskému svetu.

Maximálne 6 účastníkov v jednej skupine. Kurz je vhodný pre rodičov, ktorí vychovávajú 2-8-ročné deti. Získajte praktické zručnosti vďaka rolovým hrám v skupine, nielen teoretické vedomosti. Všetky zručnosti si natrénujete v rámci skupiny a môžete ich používať celý život.

Dôležitá poznámka: Počas kurzu sa stretávame v malej skupinke rodičov spolu s lektorkou a trénujeme si nové zručnosti. Každý rodič pracuje s jedným svojím dieťaťom DOMA: máte spolu špeciálne hrové stretnutia, na ktorých používate nové zručnosti, ktoré sa učíme na filiálnej terapii. Vaše deti nenavštevujú kurz.

Cena: 350 EUR/osoba/kurz vrátane príručky a občerstvenia. Kurz je 10-týždňový, termíny sú dopredu dané. Cena pre manželský pár a jednorodiča sa upravuje.

Skupinu pre rodičov vo filiálnej terapii plánujem otvoriť aj v Senci. Podľa dostatočného počtu účastníkov a účastníčok kurz bude prebiehať v slovenskom alebo maďarskom jazyku (minimálny počet ľudí v skupine je 5). Ak máte ďalšie otázky kontaktujte ma na silvia@odetoch.sk

Chcela som nájsť spôsob komunikácie s dieťaťom, riešenia problémov a vybudovania vzťahu. Najviac ma posunuli zručnosti ako zadávanie hraníc, dávanie možností a celkovo komunikácia. Kurz som už odporučila. A prečo? lebo nám dávajú deti zabrať a problémy sa dajú riešiť aj inak, ako z toho vyrastie”. Andrea, mama 2 detí z večerného Kurzu pre rodičov 2022

“Naučila som sa mnoho nových vecí. Potvrdilo sa mi mnoho vecí, ktoré som mala načítané. Získala som skvelý nástroj ako s dcérou pracovať po narodení 2. dieťaťa”. Jana, mama 1 dieťaťa z večerného Kurzu pre rodičov 2022

Konečne som si našla na syna čas. Najlepšia investícia do výchovy detí, ktorú som urobila. Kurz ma nasmeroval na riešenie problémov v rodine, ktoré nás aktuálne najviac trápia. Kurz mi ukázal, že sú aj iné cesty, ako ťažšie situácie s deťmi riešiť“. Denisa, mama 2 detí z doobedného Kurzu pre rodičov 2021

Na kurz som sa prihlásil, lebo som sa chcel naučiť lepšie komunikovať so svojím synom a zlepšiť vzťah s ním. Najviac nápomocné pre mňa boli zručnosti 3-krokové zadávanie hraníc a pokročilé zadávanie hraníc. Kurz by som určite odporučil svojim známym“. Dušan, otec 1 dieťaťa z večerného Kurzu pre rodičov 2021

“Chcela som byť viac “prítomnou” mamou a zvýšiť svoje rodičovské sebavedomie a získať zručnosti. Vďaka kurzu sa mi darí zastaviť sa a venovať sa iba synovi. Zručnosti sa na mňa lepia 😀 Najviac mi pomohol 3-krokový model zadávania hraníc. Kurz odporúčam, zlepšuje vzťah s dieťaťom sa sebavedomie vo svoje rodičovské zručnosti”. Jana, mama 1 syna, Bratislava, Doobedný kurz pre rodičov 2021

Hlavným očakávaním bolo získať radu/naučiť sa ako správne/pokojne komunikovať s deťmi najmä pri stresovej situácii, napr. pri ich hádke, nespokojnosti, nesúhlase, hneve a podobne. Kurz odporúčam ďalej: minimálne ako návod že aj pri výchove sa dá menšími zmenami postupne docieliť zlepšenie. Celkovo „techniky“ sú uchopiteľné a relatívne jednoduché (zvládne každý ak chce), pričom pre vzťah s dieťaťom urobia veľa.” Vladimír, otec 2 detí, Víkendový kurz pre rodičov 2021

Kurz odporúčam, páči sa mi tá cesta. Je super poznať aj iných a vedieť, že naše dieťa nie je výnimkou. Ďakujem za postupy a rady“. Martin otec 1 dieťaťa z víkendového Kurzu pre rodičov 2021 v Trnave

„Kurz určite odporúčam a nielen pre rodičov, ktorí majú s deťmi nejaký vážnejší problém. Myslím, že vedomosti a zručnosti získané na kurze pomôžu všetkým rodičom na zlepšenie resp. prehĺbenie vzťahu s deťmi. Ja osobne som bola spokojná so všetkým, s komunikáciou, s materiálmi ku kurzu, so Silviiným prístupom. Na kurz som sa prihlásila po niekoľkých mesiacoch uvažovania, čo urobiť, zlepšiť, vo vzťahu s mojou dcérou. Nemali sme žiaden vážny problém, ale cítila som, že moja komunikácia s ňou, najmä vo vyhrotenejších, konfliktných situáciách, nebola dobrá, aj vzhľadom na to, že obe sme podobne impulzívne povahy. Nevedela som, čo presne mám od kurzu čakať, ale už počas kurzu som si všimla pozitívne zmeny, som si istejšia v tom, čo robím, ako to robím a hlavne, prečo to robím, čo tým chcem dosiahnuť a náš vzťah s dcérkou je omnoho menej „výbušný“. Simona, mama 2 detí z doobedného Kurzu pre rodičov 2021

“Splnili sa mi všetky očakávania. Viac chápem, čo asi v daný moment syn prežíva, keď sa hnevá. Naučilo ma to reagovať pokojnejšie, používať správne slová/vety aby som syna upokojila. Dodalo mi to viac istoty, že veci riešim správne, tak aby som syna učila zodpovednosti a samostatnosti. Najviac ma posunul ten pocit istoty, že to, čo prežívam ja, aj môj syn je úplne v poriadku. Počuť aj od ostatných mamičiek ich príbehy. Že, vlastne všetko, čo cítime je v poriadku. Určite Kurz odporúčam ďalej. Veľmi príjemne strávený čas, pri ktorom sa aj veľa naučíte a dozviete. Skvelé bolo, že som sa mohla čokoľvek opýtať. Vždy som z tohto kurzu odchádzala spokojná, s úsmevom a nabitá pozitívnou energiou”. Lenka, mama 1 syna, Bratislava, Doobedný kurz pre rodičov 2020

Ak máte záujem o filiálnu terapiu v Trnave alebo v Senci od januára 2025 napíšte mi na silvia@odetoch.sk a rezervujem vám miesto v skupine.

Návrat hore